Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 20 august 2011

Sarje in abisal (sau dialogurile mele cu Adrian Jianu)



Sacrificium intellectus? (Tertullian):  in niciun caz !
Sacrificium phallis? (Origene). Si zic din nou: in niciun caz !
Cu chiu cu vai, de când intrăm pe Poarta numită Naştere si până ieşim prin Poarta numită Moarte, parcurgem un traseu numit Viaţă (Realitate), având la-ndemână trei mijloace de orientare:
- Trupul, văzut şi palpabil, având ca "Motor de Căutare" SIMTURILE;
- Mintea, nevăzută şi nepalpabilă ( căci cine se poate lăuda că şi-a văzut-o?...), având  ca "Motor de Căutare" GANDIREA şi derivatele ei,;
- Sufletul, nevăzut şi nepalpabil, cel mai puţin luat in seamă, având ca "Motoare de Căutare": Intuiţia, Credinţa, Speranţa, Iubirea.
Dintotdeauna a existat o Bătălie aprigă intre Minte şi Suflet, efectele acesteia fiind resimţite şi vizibile din plin de către Trup.  Dominaţia Minţii asupra Sufletului, prin toate mijloacele de care aceasta dispune(IQ, Logica, Ratio, s.a.), a dus la dezvoltarea Ştiinţei( observarea ciclicităţii unor fenomene din Univers şi transformarea lor in Legi), conferind unor oameni siguranţă pe drumul Vieţii. Sufletul, in demersul Lui de a-i aduce omului Cunoaşterea( siguranţă pe drumul Vieţii), nu incearcă să domine Mintea ci doar să conlucreze cu aceasta pentru Desăvârşirea(Mântuirea) Omului( androgin). Din cauza neinţelegerii Conceptului de Echilibru in Unitate dintre Trup, Minte, Suflet, intâlnim concepte de tipul: (Memorare vs. Inţelegere); (Mulţumire vs. Fericire); (Strălucire vs. Lumină); (Linişte vs. Pace);  (Fizică vs. Metafizică); (Normal vs. Paranormal). Un exemplu de inţelegere a Echilibrului in Unitate a celor Trei din Ştiinţă, este Teoria Unificării Câmpurilor( Einstein). Modernismul propovăduieşte ca Religie Idolatrizarea Minţii şi Trupului, eu insă Cred cu tărie( iată, imi fac şi Crezul public) in Armonia celor Trei, aplicând indemnul: " Torniamo all'antico, sara unprogresso!". Dialogul nostru se indreapta in abisal spre un alt  Dialog, petrecut acum 2000 de ani, intre Minte şi Suflet: era un om dintre Farisei, si se numea Nicodim. Acesta a venit noaptea la Iisus şi I-a zis: "Rabbi, ştim că de la Dumnezeu ai venit Invăţător, căci nimeni nu poate face aceste Minuni pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el". Răspuns-a Iisus şi i-a zis: "Adevărat, Adevărat- zic ţie- de nu se va Naşte cineva de Sus, nu va putea să vadă Impărăţia lui Dumnezeu."
Iar Nicodim a zis către El: "Cum poate omul să se nască fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară in pântecele mamei sale şi să se nască?"
Si  Iisus a răspuns: "Adevărat, Adevărat- zic ţie- de nu se va naşte cineva din Apă şi din Duh, nu va putea să intre in Impărăţia lui Dumnezeu. Ce este Născut din Trup, Trup este, şi ce este Născut din Duh, Duh este. Nu te mira că ţi-am zis: "Trebuie să vă naşteţi de Sus". Vântul suflă unde voieşte şi tu auzi glasul lui, dar nu ştii de unde vine nici incotro se duce. Astfel este cu oricine născut din Duhul."
Si zis-a Nicodim: "Cum pot să fie acestea?"
Iar Iisus a răspuns şi i-a zis: "Tu eşti Invăţătorul lui Israel şi nu cunoşti acestea?!!!"  (Ioan 3: 1-10).



Florin Deciu


5 comentarii:

  1. Dialogurile dintre Florin si Adrian au avut loc in preajma sarbatorilor Pascale de anul acesta. Asteptam continuarea !

    RăspundețiȘtergere
  2. ...Şi noi, incluzând şi Curtea Tzarului...

    RăspundețiȘtergere
  3. Florin,

    propun sa discutam "abisalele tale" marti la o bere la Sorin: doar e 23 August !

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Florin.
    Batalia dintre Minte si Suflet este resimtita de catre Trup. De aici si bolile, care apar in conditii de dezechilibru, dar "siguranta pe drumul vietii" consider ca NU exista...ci doar un echilibru pe care-l putem crea accesand "motoarele" (cum zici tu): iubire, speranta, gandire...putina autosugestie...
    Da, Florin. Si eu cred in Armonia celor Trei. Putina analiza in straturile cele mai profunde ale existentei noastre ("abisale"...) este benefica (pentru Minte, Suflet si Trup), dar nu stiu daca asta ne ajuta sa ne salvam din impasul in care a ajuns omenirea, sau ne indreptam spre "abis"...
    Cu bine,
    Adela

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred că deja am transferat şi pe blogul nostru discuţii de "one level up", necesare şi fireşti pentru oameni cu pregătirea noastră. Oricine este binevenit!

    RăspundețiȘtergere