Faceți căutări pe acest blog

marți, 4 octombrie 2011

Johnny Raducanu, din stirpea lui Petre Tutea

“Voi fi in viata cat vreau eu…mor cand vreau eu, pentru ca am ceva comun cu Domnul ala care vrea sa ma ia…Si el stie de ce nu ma ia, [pentru] ca sunt bun aici pe Pamant inca…sunt semanator de idei.”
Intr-o dimineata s-a hotarat sa plece mai departe…Poate a considerat ca sunt suficiente ideile pe care le-a semanat, sau poate a constat ca nu mai sunt  oameni in care sa „sadeasca”.
Purta mai mereu o tiubiteica si era un tigan (asa cum se recomanda) cu un suflet romanesc urias.
Avea un discurs abrupt, dar melodios si colorat cu zicale, istorii, metafore, taceri si reveniri. „Eu sunt un intelept” spunea...si de aceea cei din preajma il ascultau cu atentie, atunci cand vorbea despre:

- viata sa: „Nu am trait din iluzii, ci numai din iubire.”

 - romani: „Romanul este infinit superior, istet, smecher, mai hot, mai diplomat...uns cu toate alifiile ...un mare avantaj pentru a sti sa se descurce!”

- oameni: „Nimeni...nu e nimeni, fiindca nimeni nu e nimeni!”

- familie: „Un grup de oameni care traiesc toti sub o cupola, impart tot, se bucura de tot ce este in jur si nu se uita in farfuria altuia”

- liberatate: „Libertatea este numai in noi!”

- prietenie: „In pragmatismul de astazi nu exista prietenie, nici fratii nu sunt frati!”

- istorie: „Mor linistit, pentru ca stiu ca istoria o sa-i faca praf pe toti astia care au omorat poporul roman si viata romaneasca si spiritul romanesc !”

- morala din Romania:  
(1) in `38: „Nu fura tot, mai lasa si de prasila!”
(2) astazi: „Acum nu se mai lasa nici de prasila, se fura atat de mult incat nu stiu ce sa mai faca!”

- Romania postdecembrista:
(1)„Nenorocirea in Romania merge nu numai in politica, merge in toate ramurile: in scoli, educatie, spitale...examene de bacalaureat in care elevii nu stiu de Nichita”
(2) „Am avut orice vrei in tara asta, [dar] nu a mai ramas nimic.”

- situatia politica:
(1) „O mascarada fara simtul masurii, o batjocura a neamului romanesc si o batjocura la adresa mintilor romanesti... a acelora care au facut o tara!”
(2) „E vorba numai de putere, nu de altceva...si culmea numitorul comun [este] ca vor binele poporului...si ei nu stiu ce sa faca sa ia puterea, sa vina [cu] familiile...m-am saturat, mi-e sila!”
(3) „o mascarada de dragul votului”

- politicieni: „ Astia care stau in fata si fac mizeria pe care o fac, au sa dispara pentru ca sunt insetati de putere si isi fura caciula singuri...si se termina”

- Basescu: „E zero... zero!”

- daca ar fi presedinte: „le-as canta in limba lor, tot ce fac ei acum si i-as incuraja, iar intr-o zi i-as omora, dar nu de tot, doar asa, macar sa vada intunericul si [apoi] sa se trezeasca”

- pupincurism: „Eu am ramas in Romania voluntar si nu vreau sa imi spurce aceasta idee nobila, pe care am mostenit-o de la romanii care au fost adevarati, care au murit in razboaie si care au murit pentru tara asta...si nu vreau sa ma compromit astazi cu astia cu care fac circul si batjocura poporului roman”

- Nichita Stanescu: „ Daca traia poetul astazi...cred ca nu traia, cred ca se omora! El in teritoriul culturii ar fi murit! Se imbata,[...]  lua o suta de sticle de votca, [le] bea de dimineata pana seara si murea”

- cultura: „ce se vorbeste astazi in Romania? Nu se vorbeste nimic in Romania astazi!”

- televiziune: „televiziunea si mascaradele care sunt astazi la televiziune nenorocesc poporul roman! Daca stia Lenin de aceasta  inventie, vai ce facea pe planeta! Televiziunea ii amputeaza [pe oameni] ”

- Tigani: „tiganii fura cu talent”

Acestea sunt cateva exemple din cadrul jamsession-ilor, pe care Johnny Raducanu le-a oferit in ultimii ani. Urmariti si cele de mai jos:

A consemnat scribul de serviciu,
Dan Adrian Jianu